Om du vill börja orientera med oss i IF Marin Väst är du välkommen som medlem. I medlemsavgiften ingår, förutom alla våra träningar, även fri start i nästan alla nationella orienteringstävlingar (ej O-Ringen) och de flesta lokala tävlingar.
Skicka följande information i ett e-postmeddelande till orientering@ifmarinvast.se och betala in medlemsavgiften.
- Förnamn och efternamn
- Personnummer med 10 siffror
- E-post och/eller mobiltelefonnummer
- Postadress
- Nationalitet (för inpassering till Göteborgs Garnison)
Genom att inbetala medlemsavgiften till föreningens konto accepterar du IF Marin Västs stadgar och IF Marin Västs integrtitetspolicy. Genom inbetalning av medlemsavgiften anses medlemmen ha accepterat dessa villkor för medlemskap i föreningen och det har uppstått ett avtal mellan medlemmen och föreningen. För barn gäller att avtalet ingås genom att vårdnadshavaren erlägger barnets medlemsavgift och därigenom accepterar villkoren för medlemskap i idrottsföreningen.
Se även Instruktioner för att tillvarata enskildas rättigheter.
Välkommen som medlem!
Att vara medlem i IF Marin Väst Orientering
Vi är en liten orienteringsklubb, eller snarare en orienteringssektion i moderföreningen IF Marin Väst. Vi verkar för att våra medlemmar i alla åldrar ska få kunna springa orientering på sin egen nivå. Vi har ingen elitsatsning men satsar på motion, gemenskap och orienteringsteknik på alla nivåer för både ungdomar och vuxna. Vi var förr en militär förening och därför har vi fortfarande vår klubbstuga inne på Göteborgs garnison.
Som medlem hos oss blir du medlem i föreningen IF Marin Väst. Du betalar en medlemsavgift i klubben och en träningsavgift för att vara med i orienteringsektionens verksamhet. Eftersom vi tycker det är kul om både vuxna och barn är med får man rabatt om man är flera från samma familj. För att få komma in till klubbstugan på militärområdet behöver man lämna hela sitt personnummer till klubben, men det sprids inte vidare någon annanstans.
Som medlem i orienteringsverksamheten får du dina tävlingsstarter i vanliga tävlingar betalda, och rabatt på vissa resor, träningar och läger. Att vara med i en tävling kostar normalt ca 100kr för vuxna och ca 50kr för ungdomar, så att vara medlem hos oss är rent ekonomiskt en ganska god affär.
Tillsammans arrangerar vi träningar och andra aktiviteter för medlemmarna. Vi arrangerar också tävlingar och andra arrangemang som täcker en stor del av klubbens kostnader. Alla medlemmar samt vårdnadshavare till yngre medlemmar ansvarar för att bidra till våra arrangemang och aktiviteter.
Klubben uppmuntrar medlemmar som vill utveckla sig som till exempel tränare, banläggare eller arrangör. Vi kan bekosta deltagande i kurser eller arrangera egna.
Att orientera
Orientering är terränglöpning på riktigt, med samtidig problemlösning. Tävlingssporten är uppdelad i olika svårighetsnivåer med färgbeteckningar från grön till svart. Man kan hitta både den svårighet och den banlängd som passar en själv bäst – det finns tävlingsklasser från under tio till över 95 år. Vi håller kurser i klubben där vi tränar och diskuterar de olika svårighetsnivåerna, och övar på träningar och tävlingar.
Var orienterar man?
Våra träningar håller vi oftast i Älvsborg eller nära intill – på Göteborgs garnison, i Påvelund, Ruddalen eller kanske Fiskebäck. Det finns även ett femtontal tävlingar i Göteborgs närområde varje år, men de ligger lite längre bort. Ibland kan man åka kollektivt men inte alltid, så då behöver man köra själv eller samåka i bil.
Utrustning
Orientering är ingen materialtung sport, men lite kan vara bra att veta:
- Skor – vilka joggingskor som helst går bra att använda. Avancerade orienteringsskor har dubbar mot halka och ingen stoppning som kan suga vatten, men det är inget krav att ha och behövs inte heller på enklare banor.
- Kläder – när man tävlar i orientering måste man ha heltäckande kläder. Det betyder att hela kroppen utom armar, huvud och hals måste vara täckta för att man ska få starta. Inga piratbyxor, shorts eller linnen på tävling alltså! (det är inte att rekommendera på träning heller eftersom man lätt river sig på buskar och träd). Heltäckande, oömma kläder är det som gäller.
- Klubbkläder – vi har en egen kollektion av klubbkläder i våra färger blått, rött och gult för tävlingar. Eftersom vi är en liten klubb har vi dock inga färdiga lager med kläder utan köper in när vi har 5-10 beställningar. Klubbkläderna får man betala för själv, men det går bra att tävla i andra kläder med. Vi har både en tunn dräkt att springa i och en överdragsoverall i kollektionen.
- Kompass – bör man ha när man orienterar. Det finns en uppsjö av modeller, och innan man vet vad man vill ha och kan köpa sig en egen går det alltid att låna från klubben. [bild från sisjön]
- Stämplingspinne – orienterare stämplar inte längre med klämmor i ett papperskort, utan genom att trycka ner en liten röd pinne med ett minneschip i en datorenhet på varje kontroll. Det går att köpa sig en helt egen pinne, men annars betalar man en deposition på 300 kr och får då låna en pinne från klubben med eget ID-nummer. Det är dock viktigt att ta med sin pinne till tävlingen, glömmer man den hemma och måste hyra en pinne av arrangören får man betala det själv! Till nybörjarna eller den som glömt har vi normalt pinnar att låna ut på plats.
- Träningsklockor – är absolut inget krav men många tycker det är roligt att ha. Det är tillåtet att ha klocka, pulsmätare och GPS-spårning när man tävlar, men inte hjälpmedel som visar GPS-spåret på en karta eller som piper eller vibrerar för att hjälpa en att hålla rätt kurs. GPS-nördarna lägger sen upp sina spår på nätet och jämför och analyserar banan efteråt – men det går att rita in för hand hur man sprang lika gärna. Orienteringssektionen i IFMV äger fem GPS-klockor så vi brukar låta alla som vill prova på träningsläger och liknande.
- Läsglasögon – är bra att ta på för den som behöver det!
Tävla
När man åker på tävling bör man tänka på att man kommer att vara ute några timmar och klä sig efter väder. Man kanske även kan behöva gå nån kilometer från parkeringen eller till start. Det är bra att ha med varma kläder att ta på sig efter man har sprungit, kanske en campingstol att sitta på om man ska vänta på nån annan som springer, handduk och tvål om man vill duscha (utomhus) efter att man har sprungit, och lite matsäck eller pengar att köpa fika för. Dessutom är 10-20kr i p-avgift standard. Från parkeringen är det snitslat till samlingsplatsen vid målet, och där hittar man de andra i klubben vid vår klubbflagga!
Klubben betalar som sagt tävlingsavgiften på alla vanliga tävlingar för sina löpare, men det finns två undantag:
- Om man har anmält sig i förväg och sen inte kommer till tävlingen får man betala sin avgift själv, genom att sätta in den summan på klubbens konto.
- Om man anmäler sig till förhöjd avgift nära inpå tävlingen får man på samma sätt stå för extrakostnaden själv.
Information
Vi ger fyra gånger om året ut ett klubbblad med schema för kommande aktiviteter, kurser, träningar och tävlingar. De publiceras även på nätet.
Orienteringstävlingar och träningar läggs upp på Svenska orienteringsförbundets portal Eventor. Där hittar man inbjudan, information, start- och resultatlistor till aktiviteter runt om i Sverige. Via Eventor kan man t.ex. hitta tävlingar på lagom långt avstånd och anmäla sig direkt.
IFMV Orientering finns även på facebook! Välkommen att gilla oss: www.facebook.se/ifmvol